Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2008 11:47 - Националният отбор по волейбол.
Автор: scarecrow Категория: Спорт   
Прочетен: 316 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.08.2008 08:37


Отсега си казвам, че не съм специалист по волейбол. Предупредени сте. 
Но пък искам да споделя мнението си. 
Заслужавахме ли нещо повече на току що завършилата олимпиада? Честно казано -май не. Скандалът с Пламен Константинов определело повлия. Съдийското решение в мача с Русия - също. Друг е въпросът, че едва ли реферът е виновен за всичко. Все пак неговата грешка беше във втория гейм.
За съжаление Пламен Константинов, Владо Николов и Евгени Иванов повече няма да играят в националния отбор. А те за трима от четиримата най-добри. И няма кой да ги замени. 
Да видим кои остават . Разпределител - Жеков. Навярно някой ще ми посочи класацията на FIVB, където Жеков е трети, но в тази статистика се отчита единствено дали след това нападателят е отиграл топката, а не дали тя е била удобна. Друг може да посочи статистиките за блокове, сервиси и отиграни топки в защита. При блокировачите Жеков е пети, не само че е с най-много блокове от нашия отбор но дори е пред Кулешов и Андре Елер.  На сервиз е девети, а в защита - десети. Всичко това е добре, но на националният отбор му трябва разпределител, който да е добър точно като разпределител. Жеков така и не се научи да играе с центровете. Обикновено когато Пушката скочи топката му идва някъде под мишницата. За сравнение - Райън Милар има 66 точки от атака, Дейвид Лий - 53, Густаво Ендрес - 43, Андре Елер - 42, Пушката е едва с 27, а Цветанов - със 17. Отказът до игра с центровете води до забавяне на атаката, така че блокът на противника има време да стигне до нападателя, освен това ограничава играта в атака до диагонала и един от посрещачите ( е освен ако не се използва "пайп", но дори и това не дава кой знае какво разнообразие в атака).
Лошото е, че другите ни разпределители са много-много далеч от Жеков. Надявам се треньорът му да работи много с него точно за играта в центъра, останалото Жеков си го има.
Центрове - след отказването на Пушката работа е лоша. Гайдарски не е във форма, а Цветанов не е от класата на Евгени. А и на тези години едва ли ще се научи да бие сервиз. Не знам дали за всички мачове в националния отбор има дори 10 точки спечелени след сервиз на Цветанов. Нямам предвид асове, а просто да затрудни съперника така, че да спечелим точката. Останалите центрове - дано да стане нещо от тях, но засега са без опит в големи мачове...
Диагонал - Мислим си, че там има достойна смяна за Николов, но Боян Йорданов досега не е показал че може да изкара голямо първенство. Отначало до край, а не просто един гейм или един мач. Милушев направи няколко добри мача, но срещу заместниците на резервите на САЩ.
И накрая - посрещачи. Досега работата беше ясна - Пламен Константинов (заедно със Салпаров) поема тежестта при посрещане, Матей Казийски (и Владо Николов) - при атака. На олимпиадата тежестта и при посрещането падна върху Матей. И това се отрази на играта му. Да, наистина Матей е пети по точки на олимпиадата, втори при атака (Владо Николов е трети), но за съжаление въпреки статистиките играта му в атака не беше това, което той е показвал в други мачове. А и не можем да искаме той да прави всичко. Вариантите са два - или един посрещач от голяма класа, който да замести Константинов и да даде възможност на Казийски за се концентрира върху атаката, или Матей и другия посрещач да играят "поравно" в посрещане и атака. На този етап обаче нито Алексиев, нито Стойков (той май се отказа от националния отбор),нито Ананиев, нито Пенев могат за заменят пълноценно Пламен. 
Потенциал има, но трябва изключително много работа и в клубовете и в националния отбор за да могат заместниците на напусналите да придобият тяхната класа.Иначе ще чакаме поне още 12 години за да видим отново националният ни отбор на олимпийски игри.
И накрая - какво да очакваме - Найденов треньор на националния отбор или Лазаров, хайде поживо-поздраво...? 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: scarecrow
Категория: Други
Прочетен: 8577
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930